Alba ca Zapada     

Alba ca Zapada                                           

Ingrediente si cantitati:

Foile

2 cesti cu zahar granulat
1/2 lingurita cu sare
3/4 ceasca de unt topit
1/2 lingurita cu esenta de vanilie
3 cesti cu faina
3 lingurite cu praf de copt
1 ceasca de lapte
6 albusuri de ou, la temperatura camerei

Crema

250 g unt sau margarina
1/2 litru de lapte
2-3 linguri de faina
300 g zahar pudra
zeama si coaja de la 1 lamaie

Mod de preparare:

1. Amesteca sarea, zaharul si untul topit intr-un vas, adaugand si esenta de vanilie. Incorporeaza apoi faina si praful de copt. Alterneaza faina (in ploaie!) cu laptele, pe care le incorporezi concomitent in crema deja formata, amestecand foarte bine.
2. Pune albusurile de ou intr-un vas si bate-le bine, pana se formeaza o spuma. Incorporeaza-le si pe acestea in aluat.
3. Se imparte aluatul in 3, fiecare foaie urmand sa se coaca pe rand.
4. Pentru crema, se amesteca faina cu laptele si se incalzesc la foc mic, amestecand continuu, pentru a nu prinde cocoloase. Intr-un alt vas, se freaca bine margarina cu zaharul si se adauga laptele racit. Se amesteca pana se obtine o crema fina, la care se adauga zeama de lamaie si coaja rasa.
5. Se pune crema intre foi si se lasa la rece. Se consuma a doua zi.

 

 

TORT DE FRUCTE  



 


Tipul retetei: Desert

Numarul de portii: 8

Timpul de preparare: 50 Minut(e)

Timpul de gatire: 60 Minut(e)

Dificultate: Usor



Ingrediente:

Pt blat:10 oua,10 linguri faina,10 linguri zahar,o cescuta ulei,coaja rasa de la o lamaie,un praf de copt,un praf de sare.
Pt crema:1 l frisca lichida,500 gr ciocolata menaj alba,o fiola de esenta de vanilie,multe fructe:compot ananas,nectarine,struguri,mure,afine,zmeura,in functie de sezon.
  Preparare:

Pt blat:se bat albusurile spuma tare,galbenusurile se freaca cu zaharul pana acesta se topeste si apoi se adauga picurand uleiul.Se pune faina in ploaie,praful de copt si de sare,coaja de lamaie si ultima data spuma de albusuri.Se omogenizeaza usor si se pune intr-o tava rotunda sau inimioara tapetata cu hartie de copt.Se coace la foc mediu circa 30 min.Dupa ce s-a copt si racit se taie in 3 parti egale.
Pt crema:se bate frisca foarte bine pana se tine de fundul vasului,ciocolata alba se topeste la foc sau  in microunde si se adauga in frisca impreuna cu esenta de vanilie.Prima parte de blat se pune pe un platou si se insiropeaza cu zeama de compot de ananas,se pune crema peste crema o parte din fructe si din nou putina crema peste fructe pt a face priza intre ele si pt ca tortul sa se taie frumos,iar feliile sa ramana una peste alta.Se pune a doua parte de blat care se insiropeaza si ea si se procedeaza la fel doar ca se pun altfel de fructe decat s-a pus pe primul blat.Se pune si ultima foaie se insiropeaza si tortul se imbraca in crema ramasa.Se orneaza cu restul de fructe dupa imaginatia fiecaruia.Eu mai topesc ciocolata amaruie si cu ajutorul spritului fac inimioare sau fluturasi pe o coala de hartie dau la rece apoi dezlipesc si ornez si cu figurine tortul.
Se consuma dupa minim 4 ore de stat la frigider.Pofta buna!!!

CIOCOLATA DE CASA

Mod de preparare:

Ciocolata de casa – Apa si zaharul se pun pe foc si se lasa sa fiarba 10 min, sa se dizolve tot zaharul si sa se formeze un sirop.

Untul se topeste intr-un vas, pe foc mic, apoi se lasa sa se raceasca.

In siropul obtinut se adauga treptat cate putin din toate: lapte praf, cacao, unt, pana se termina toata cantitatea de ingrediente.

Se pot adauga dupa gust stafide, arahide nesarate etc.

Compozitia se intinde pe o tava in strat de aprox 1 cm, pe care s-a pus  pergament.

Se tine in frigider sa se intareasca dupa care se portioneaza cu ajutorul unui cutit inmuiat in apa.

 

 

 PRAJITURA CU VISINE

Timp preparare: 20 min (preparare) +50 min (coacere) +30 min (răcire)

Ingrediente:

Preparare:

  1. Scoateţi sâmburii vişinelor cu partea specială a presei de usturoi, cu o frigăruie metalică sau cu o andrea.
  2. Pudraţi vişinele cu zahăr pudră şi lăsaţi-le deoparte.
  3. Încălziţi cuptorul la treapta mijlocie (160 de grade).
  4. Cu ajutorul unui mixer, bateţi untul cu zahărul şi zahărul vanilat la viteză medie spre mare, timp de 5-1o minute. Untul trebuie să devină cremos iar zahărul să fie topit în întregime.
  5. Scădeţi viteza mixerului şi adăugaţi ouăle unul câte unul. Nu adăugaţi următorul ou decât când cel dinainte este complet încorporat.
  6. După ce toate ouăle au fost încorporate, adăugaţi praful de copt (nestins), coaja de  portocală şi puţină sare.
  7. În ultima etapă, se adaugă făina amestecând foarte încet (câte puţin cu mixerul sau cu un tel). În această etapă, practic, compoziţia nu se mai bate. Se înglobează doar uşor făina.
  8. Ungeţi o tavă de prăjituri, pătrată sau dreptunghiulară, cu înălțimea de minim 3 degete (mai mică decât cea a cuptorului), cu puţin unt şi pudraţi-o cu făină.
  9. Turnaţi coca în tavă şi neteziţi-o uniform.
  10. Pudraţi vişinele cu puţină făină şi îndepărtaţi excesul.
  11. Adăugaţi vişinele, uniform, peste cocă şi lăsaţi-le să se scufunde singure.
  12. Introduceţi tava la cuptor.
  13. Prăjitura se coace 40-45 de minute, în mijlocul cuptorului, la 160 de grade. Ar fi bine ca după 35 de minute să faceţi prima verificare cu o scobitoare. Prăjitura este coaptă când scobitoarea introdusă în mijlocul ei este uscată când o scoateţi.

După răcire, pudraţi prăjitura cu zahăr vanilat şi tăiaţi-o în pătrate sau triunghiuri.

Nu scoateţi prăjitura din tavă înainte de răcire